1-4 Letite sigurno, Project Manager upravlja

Nekako nam zvuči logično i jednostavno organizacija nekog projekta. Setimo se kako smo još davno organizovali rodjendan, pa neke žurke, onda neka slična dešavanja, i zaključimo kako nije problem.

Onda se pojavljuje neko ko priča o nekakvom Upravljanju projektima. Praktično svi se zamisle, i kažu: „Može da se upravlja autom, avionom… ali kako da upravljam projektom? Nije to mašina, pa da upravljam.“

Da, stvarno tako izgleda… stvarno, upravljati avionom… to zvuči tako moćno… Ali, da li je to tako lako, ili da li je pilotu koji leti sa jednog na drugi kraj sveta jednostavno da upravlja avionom? Da pogledamo baš neko upravljanje kod njega… taj njegov let je njegov projekat… i to poseban. Putnici moraju da stignu tamo kuda su krenuli, a pilot mora da im pruži zadovoljstvo tog leta, bez stresa i neželjenih događaja. Probajte da zamislite sebe kao tog pilota, stavite se u njegovu ulogu.

Kada bude određen za let na neku destinaciju, pilot se upoznaje sa planom leta i osnovnim parametrima. Zanima ga i vreme poletanja i sletanja, brzina kojom će leteti, visina, maršruta… Posle dugih priprema, dolazi i trenutak poletanja… tu je njegova uloga vrlo značajna, podići avion pun putnika na pravi način.

tv

Zatim dolazi, kako nama izgleda, deo koji je za pilota jednostavan… krstarenje nebom po putanji koju zadaje kontrola leta. Posebno, postoji uređaj za koji svi znamo- autopilot… uključiš ga, zadaš visinu, brzinu i kurs, i avion će sam leteti tamo.

Pilotu bi onda ostalo još samo da prizemlji avion, da sleti, i da tako završi tu akciju. Samo… da, to sve izgleda tako jednostavno… upravljati avionom.

Ali… uvek neko ali… da se vratimo na početak. Let se mora besprekorno planirati, jer nebom krstari masa aviona, po različitim putanjama i visinama. Pilot zato i mora biti potpuno upoznat sa svim detaljima plana.

Njegova uloga u poletanju je jasna, od pokretanja motora, rulanja po pisti, ubrzavanja do potrebne brzine, do odvajanja od zemlje. Avion ne može sam da poleti, a šta god i da se desi, pilot može u trenutku da reaguje, da upravlja avionom.

Kada poleti, tokom leta stvarno može da mu pomogne autopilot… ali, znamo da se dešava da se pojave vazdušne struje, oblaci, turbulencije, neki avion skrene sa svoje putanje… zato pilot svakog trenutka mora biti spreman da preuzme upravljanje avionom. Autopilot je tako i napravljen da njegova uloga prestaje čim pilot preuzme komande. Piloti, posada i osoblje su i pripremljeni da reaguju u izuzetnim situacijama, za sve standardne pojave imaju već propisane i uvežbane procedure.

Prilikom sletanja, pilot mora da avion usmeri sa prave strane, i pravom visinom i brzinom da se približava pisti… pa i sam trenutak dodira piste, koji je zahtevan, da putnicima učini lagodnim.

Njegov uspeh čine osmesi zadovoljnih putnika koji se iskrcavaju iz aviona. Ne znaju ko je on, nisu ga ni videli, ali im je jasno da je neko tako dobro upravljao avionom, da su uživali tokom čitavog leta, i da bi ponovo leteli sa njim.

Naše krstarenje kroz projekat je kao krstarenje avionom. Uzbudljivo, dinamično, želimo da na kraju svi budu zadovoljni i nasmejani. Upravo zato se projektom i mora upravljati.

Ko je naš pilot na projektu, ko tu upravlja? Project Manager.

Njegov let kroz projekat će osmisliti dosta širi tim, ali i on mora učestvovati u planiranju, jer je on odgovoran za taj let i uspeh projekta. Ulazak u avion za menadžera projekta predstavlja početak projekta. Tog trenutka Project Manager pokreće motore aviona, i preuzima čitav projekat. Tako on postaje i najodgovorniji za uspeh projekta. Ah, i taj projekat se neće realizovati sam od sebe, iako je sve isplanirano i svi su spremni za realizaciju projekta.

Tokom priprema i realizacije projekta pojavljuje se mnogo `bočnih udara`, `turbulencija`… i Project Manager je taj koji mora upravljati svim detaljima, kako bi taj let sa učesnicima projekta izveo od poletanja do sletanja na najbolji način, i učesnicima pružio maksimalno zadovoljstvo. Jasno je da je tokom leta, odnosno između početka priprema i završetka projekta, najdinamičnija i najznačajnija uloga Project Manager-a.

Dobrim sletanjem Project Manager treba da omogući najbolje zatvaranje projekta, i na taj način kruniše dobar let kroz projekat. Letite sigurno kroz projekat sa Project Manager-om.

maxresdefault

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s