6-3 Uhvati pravac, krivudanje je opasno

Svako je nekada video na putu auto koji krivuda, i sigurno se i sami sećate kako je to dramatično izgledalo, čak i zastrašujuće. Sigurno je bilo jasno i očigledno kako to može da izgleda opasno.

Potpuno je jasno da je zato put i obeležen, određena širina puta i označene linije između kojih treba vozilo da se kreće. Kada se vozila kreću u tim okvirima, sve je tako jednostavno, i to je znak da sve funkcioniše kako treba.

U principu, želimo da putanju uvedemo u neku sigurnu liniju koju želimo, da se krećemo u okviru zadatih granica, i da smanjimo krivudanje što je više moguće.

Gledano sa inženjersko-ekonomskog aspekta, hteli bismo da postavimo određenu vrednost za parametre koje pratimo u poslovanju i uspostavimo sistem tako da ispunjava ono što smo postavili, da zadamo željene granice u okviru kojih će se kretati vrednosti koje pratimo, na svaki način smanjimo odstupanja od projektovane vrednosti, odnosno smanjimo standardnu devijaciju.

 uhuh

Da, to je to… međutim, Vama verovatno nije baš zanimljiva priča o statističkom pristupu, formulama i grafikonima standardne devijacije… na kraju, ona i nije predmet Vašeg posla, već neki drugi procesi, prodaja, nabavke, proizvodnja, usluge…

Ali, to ćete razumeti na sledeći način, koji će Vam sigurno biti logičan i jasan. Ne krećete se zadatim putem, čak ni na jednoj strani, nego i po njoj krivudate. Zamislite da su to neke vrednosti u Vašem poslovanju- vreme obrade nekog zahteva, troškovi proizvodnje, lead time za nabavku ili proizvodnju… Uh, teško biste mogli nešto da planirate tako, zar ne? Da, zato Vam i jeste cilj da to svoje poslovanje uvedete u neku sigurnu liniju, da smanjite odstupanja.

ijij

Šta ste dobili time? Uh, mnogo, mnogo… Vaš sistem je stabilan, nema odstupanja, u svakom trenutku možete znati na šta računate, možete lakše predvideti ili proceniti vreme potrebno za neku operaciju, isto tako i proceniti troškove… znaćete i koliko Vam je potrebno za nabavku, proizvodnju, isporuku… Ako je Vama lakše, onda je sigurno lakše i Vašim partnerima, klijentima… Ako su oni zadovoljniji, onda će i Vaše poslovanje biti bolje…

Samo, kako sve to? Deluje komplikovano, i nije jednostavno. Pravi put i prvi korak prema optimizaciji jeste uspostavljanje procesa. Ako postoje, treba ih unaprediti. Korak po korak.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s