1-2 Čemu ti projekti?

Nekada niste ni svesni, a ipak sprovodite različite projekte. Da, to se dešava svakog dana. Neki mogu biti jako kratki, u toku jednog dana, a neki traju i više godina. Pre nego što ih pokrenete, sigurno se mnogo puta zapitate: „Zašto to da radim?“, „Šta će mi to?“, „Šta dobijam time?“, „Šta će to promeniti?“.

Da, sve su to uobičajene stvari oko svakog projekta.

Stvarno, koji su razlozi da pokrenete bilo koji projekat? Šta time dobijate? Svi znamo da se kroz različite projekte troše neka sredstva, znači da svaki od njih ima cenu… pa, makar i ne ulagali ništa, trošimo vreme. Ako ipak pokrećemo projekte, znači da ima nekog razloga, direktnog ili indirektnog.

Questions and Question Mark - Sticky Note Confusion

Zamislite da imate svoju firmu koja se bavi nekom proizvodnjom… npr. proizvodnja nameštaja. Pokrenuli ste ili nasledili firmicu, za sada još uvek spada u red malih, i tražite svoje mesto pod Suncem. Vidite da sve to može biti i bolje, i želite da unapredite poslovanje.

Pošto ste utvrdili da na tržištu postoji velika tražnja za proizvodima poput Vaših, a da se dobar deo može plasirati i u inostranstvo, odlučujete da proširite kapacitete. Otvorićete dodatni proizvodni pogon, kupiti još mašina, zaposliti nekoliko novih radnika. Za sve to će Vam trebati neka sredstva… hm, da, iskoristićete deo sredstava koje imate, a deo ćete pozajmiti od banke. Eto Vašeg projekta… novi proizvodni pogon. Čak i njega možete podeliti na više manjih projekata. Dakle, tržište nam je dalo mogućnost za novi projekat… hvala mu na tome.

Sad kad imamo veću proizvodnju, više radnika, više pogona, moramo uspostaviti neki sistem, kako nam se ne bi dešavale greške, odnosno da smanjimo broj loših proizvoda i minimizujemo gubitke. Zato ćemo uspostaviti procese… identifikovati ih, odrediti veze medju njima, mapirati ih, odrediti nosioce procesa, itd, itd. Oho, eto novog projekta. Želeli smo da napravimo uredjen sistem, a dobili smo novi projekat. Odlično, napredujemo.

production_furniture

Proizvodnja odlično napreduje, prodaja isto. Sistem i dalje ima neke problemčiće, ali sada imamo dobru osnovu i procese koje polako unapredjujemo. Pojavila se prilika da saradjujemo i sa stranim partnerima, ali su oni u startu zahtevni, traže i sertifikate- za sistem upravljanja kvalitetom, bezbednost na radu, zaštitu životne sredine… Ipak, pošto bi taj aranžman sa strancima bio vrlo isplativ, pokrenućemo novi projekat- uspostavljanje sistema menadžmenta i sertifikaciju. Pravimo svoje sisteme upravljanja, i još ćemo imati validne sertifikate. Odličan projekat.

Znamo da danas sve u životu, a posebno u poslovanju, diktiraju Internet trendovi. Svuda pričaju o digitalnom marketingu. Na svakom koraku govore kako ne možeš opstati na tržištu ako ne postojiš u digitalnom svetu. Hm, moraš imati svoj sajt, plus stranice na Linkedin-u, Twitter-u, Instagram-u, Facebook-u… Hm, odredićete ili angažovati nekoga ko će kreirati sajt i postaviti profile na svim tim mrežama. Aha, eto još jednog projekta.

Stvarno, vreme prolazi, a već se osećaju rezultati svakog od tih projekata. Napretka stvarno ima. Od neke mini-firmice sada imate jednu ozbiljniju, veću i napredniju od one početne. Veći pogon, uredjen sistem rada, uspostavljeni procesi i sistemi menadžmenta, sertifikovani sistemi menadžmenta, kompletno postavljen digitalni nastup… Zaposleni su mnogo zadovoljniji, poslovanje je bolje, domaći i inostrani partneri su vrlo zadovoljni saradnjom. Wau, ovi projekti su sjajna stvar, koliko su samo lepih stvari doneli.

Kad je već sve tako dobro, na kraju godine treba i napraviti neki skup za partnere, klijente, dobavljače, zaposlene… To će biti sjajna prilika da svi podele zadovoljstvo, da se opuste, razmene ideje i kontakte, uživaju u dobrim poslovima koji su uradjeni tokom godine. Da, organizacija tog dogadjaja će biti novi projekat. Bravo, sjajan projekat za kraj uspešne godine.

ClimatePartner_6588

Projekti na sve strane, razloga za pokretanje projekata uvek ima. Što je još lepše, projekti mogu biti različiti, kao što su i razlozi za njihovo pokretanje. Ima tu mesta za svakoga.

Projekti čekaju, prepoznajte ih.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s