1-1 Ili jesi, ili nisi – Projekat

Svakog dana imate prilike da slušate političare, estradne umetnike, ljude iz različitih profesija i iz različitih oblasti kako govore: „Baš sad imamo jedan projekat…“, ili „Upravo radim na jednom projektu…“ … ili, možda „Uskoro pokrećemo projekat…“.

Projekti na svakom koraku… i, reklo bi se, svi su u projektima, totalno obuzeti.

Da, lepo zvuči… ali, pre toga, znaju li oni uošte šta je to projekat? Šta to treba da nešto ispuni, da bismo rekli da je projekat? Čime se odlikuje taj projekat, zašto je to nešto drugačije od ostalog, pa da možemo reći da jeste projekat?

Svaki projekat je jedinstven. Hm, zanimljivo… jedinstven. Da, originalan, drugačiji od ostalih, poseban za sebe. Zamislite samo jednu kuću koju gradite. Drugačija je od ostalih, i to u dosta detalja. Zatim, prvi put se takva kuća gradi na tom prostoru. Nikada ranije nije ista ekipa ljudi radila taj posao. Koristićete drugačije materijale. Biće sasvim drugačije boje. Ugradićete posebna vrata. Eto, pravljenje Vaše kuće je sasvim jedinstven projekat. Već proizvodnja automobila u serijskoj proizvodnji nije, jer na traci imate bezbroj automobila koji se na isti način prave u sve tri smene, stalno na isti način.

fagg

Projekat ima i trostruko ograničenje- obim, vreme, novac.

Projekat je ograničen obimom. Ali, ne matematičkim obimom, već obimom onoga što će se realizovati. Zamislite primer one kuće koju smo već pomenuli. Ako Vam tu kuću gradi neka firma ili drugi majstori, želećete da bude izgradjeno sve ono što ste zamislili i dogovorili. Nikako ne biste bili zadovoljni da umesto tri sobe imate samo dve. Ali, isto tako, ne biste želeli da umesto tri sobe dobijete četiri male. Zato, vrlo je važno znati šta je obim projekta… u svakom detalju.

Projekat je ograničen vremenom. Vremenom kao hronološkim pojmom. To znači da za projekat moramo znati kad počinje, kad se završava, što znači i koliko traje. Nikada nam nije svejedno kada ćemo nešto početi, ili kada ćemo završiti. Ako nešto počne ranije ili kasnije ne odgovara; nekada ne odgovara ni ako se završi kasnije od predvidjenog, a često uopšte ne odgovara ako se završi kasnije nego što smo planirali, ili nam tada uopšte i ne znači. Za već pomenutu kuću, značilo bi nam, na primer, da počnemo prvog aprila, a da završimo do petnaestog novembra. Nikako ne odgovara, niti se može graditi po hladnom i snežnom vremenu.

Projekat je ograničen novcem. Da, novac u svakom delu života predstavlja neko ograničenje, pa i u svakom projektu. Za svaki projekat imate odredjeni novac, koji zapravo predstavlja Vaš budžet za realizaciju tog projekta. Ako pravite onu kuću, imate odredjena sredstva koja ste nekako prikupili za izgradnju kuće. Možda ste nešto i pozajmili, možda je i banka nešto pomogla kreditom, a za deo novca možda i čekate da Vam dužnici vrate ili plate… i sve ste to uračunali u budžet. Eto, kad sve to saberete, to ste odredili kao novac koji ćete imati na raspolaganju. Sad znate šta možete kupiti i kakvu kuću sagraditi sa tim novcem. Možda neće biti novca za bazen koji ste planirali.

Izmedju ta tri ograničenja javlja se i jedan bitan faktor- kvalitet. Kvalitet je vrlo važan za svaki projekat. Evo, samo na primeru kuće- naravno da Vam je bitan kvalitet. Ali, sva prethodna tri elementa mogu i veoma utiču na kvalitet. Ako se poveća obim, a vreme i budžet ostanu isti, kvalitet će biti manji. Ako se skrati vreme, a obim i budžet ostanu isti, kvalitet će biti manji. Ako se smanji budžet, a obim i vreme ostanu isti, kvalitet će biti manji. Hm, izgleda da je kvalitet zarobljen medju njima, i da će on biti pritisnut ako se pomeri bilo ko od trojice ograničivača.

project_dimension_grid

Sad, ispada da Vas sa svih strana stiskaju dok radite na svom projektu, tj. dok recimo gradite kuću. Da, stvarno je tako. Treba tačno odrediti šta i kako se radi, koliko, da ne bi posle bilo nekih primedbi, nekih nedostataka, ili suvišnih elemenata koje niste tražili. Ne zaboravite, za nešto dodatno neko može tražiti i dodatno da se plati. Onda, treba tačno dogovoriti vreme početka i vreme završetka… da ne bi nešto počelo u pogrešno vreme, ili se završilo kasnije od planiranog. U poslovnom svetu se i svako kašnjenje plaća kaznenim poenima u odgovarajućoj valuti.  Konačno, treba tačno odrediti koliko novca imamo, i šta možemo napraviti sa tolikim budžetom.

Šta se dešava ako se predomislite na pola kuće? Rešili ste ili želite da bude drugačija. Onda ćete morati da kupite još materijala- to traži dodatni novac. Da bi se uradili dodatni detalji, biće potrebno dodatno vreme, pa će završetak biti nešto kasnije nego što je dogovoreno. Čim se radi duže, moraćete dodatno da platite i radnike. Ako ipak želite da se to ubrza i završi u predvidjenom roku, moraćete da angažujete dodatne radnike ili posebne mašine, što će Vas opet više koštati… ako ne želite, onda će isti radnici to ubrzati, ali će kvalitet biti dosta niži nego što je dogovoreno.

Da, projekat je jedinstven, uz trostruko ograničenje. Kad god pomislite na projekat, ili krenete to da izgovorite, setite se svega toga. Čekaju Vas uzbudjenja.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s