2-10 Process – No stress

Sigurno ste imali prilike da vidite situacije da se kolege raspravljaju što neko nešto nije uradio, i kako je trebao da razmišlja o nekom detalju.

Obično se to dešava kada se pojavi neki problem, kreću frka i panika, nekako se taj problem i reši, posledice se zamaskiraju, sve se našminka… i idemo dalje. To da se ne ponovi.

Međutim, pošto se obično ne reši uzrok tog problema, posle nekog vremena se, logično, ponovo pojavi isti problem. Oo, nee, opet ista frka, panika, drama, rasprave i ubeđivanja. Da, i nađe se ili odredi krivac.

Samo se setite koliko se vremena i drugih resursa na neki takav događaj potrošilo, koliko ste vremena i živaca potrošili na sumanute raspravke i ubeđivanja, pravdanja i izvinjavanja, a sve to je moglo da se drugačije reši i da se ne dogodi.

Takve situacije vrlo efikasno rešavaju procesi. Definišu se, precizno odrede sve moguće alternative na mestima odlučivanja, odrede sledeće aktivnosti, i sistem počinje da radi „kao švajcarski sat“.

okok

Ovakve situacije su Vam sigurno poznate i iz posla. Često se nešto `krpi`, `šminka`, rasprave oko istih stvari, rešavaju se problemi, a ostaju uzroci tih problema. Nema uspostavljenih (efikasnih) procesa.

Kada znamo procese, lako možemo onda odrediti za sve aktivnosti i resurse, odnosno moguća vremena trajanja aktivnosti. Na taj način možemo doći i do mogućih suma, odnosno troškova realizacije aktivnosti u nekom procesu, odnosno trajanja istih.

koko

Kada smo definisali procese i međuzavisnosti između aktivnosti, već sledećeg trenutka praktično nestaju sve dileme, jer za svaku mogućnost u nekoj situaciji gde imamo više opcija postoji definisan izbor, odnosno put kojim treba nastaviti. To znači da na taj način skraćujemo vreme odlučivanja, a u isto vreme donosimo standardizovane odluke.

Već ta informacija može biti signal za nekoga od saradnika ili drugi odsek u kompaniji da izvrši pripremne radnje za sledeću aktivnost, što opet donosi neku uštedu vremena. Ušteda vremena sa sobom uvek nosi i uštedu nekih resursa, i lančano se prenosi na sve ostalo…

Sa procesima nema stresa. Unapredite poslovanje.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s