2-3 Od čega se prave procesi, koji su sastojci potrebni? Evo recepta- SIPOC.

Ima nekada komplikovanih, a nekada i vrlo jednostavnih kolača. Ono što im je zajedničko sa procesima, jeste da bez njih ne možemo.

Recimo da nemamo ništa u stanu/kući, a želimo da napravimo kolače za goste koji su se najavili. To znači da bismo trebali u marketu da nabavimo ono što nam je potrebno, napravimo smesu i spremimo kolače, i na kraju poslužimo goste.

Sad, kakve to veze ima sa procesima? Da bismo uspostavili neki naš proces, moramo ga prethodno razumeti… odnosno, znati šta je ispred i iza njega. U tome nam pomaže SIPOC metodologija. SIPOC? Da… Supplier – Input – Process – Output – Customer.

Možda ćemo ipak lakše razumeti uz neki slatkiš. Hajde da pogledamo kako bismo napravili te kolače:

Supplier – Dobavljač: Za kolače nam trebaju brašno, šećer, jaja, margarin, kakao….. i ostale sirovine. Naravno, njih ćemo nabaviti u prodavnici, nekom marketu… U tom slučaju, taj market može biti naš dobavljač, odnosno na neki način dostavljač… Ako imamo nekoga ko će nam sve to doneti, onda će za nas ta osoba biti dobavljač, a za nju market.

32

Input – Ulaz: Od dobavljača dobijamo ono što nam je potrebno za naš proces, odnosno da bismo proizveli ono što je cilj našeg posla. U ovom slučaju, pošto proizvodimo kolače, naš ulaz će biti baš ti proizvodi koje dobijamo od dobavljača, a koji su nam potrebni da od njih napravimo kolače koje želimo. Dakle, brašno, šećer, jaja, margarin, kakao, itd.

43

Process – Proces: Od toga koje smo kolače izabrali da pravimo, zavisiće i kako će izgledati naš proces. Možda će, na primer, početi tako što ćemo izvaditi neku posudu i mikser, zatim razdvojite belance od žumanceta, umutiti belance i dodati šećer, itd…

54

Output – Izlaz: Ono što je nastalo kao rezultat naše „prerade, obrade“, tj. procesa, jeste izlaz procesa. U našem slučaju, to su gotovi kolači, spremni za posluženje.

65

Customer – Kupac, korisnik: Onaj kome je proizvod ili usluga i namenjen/a jeste kupac, odnosno korisnik proizvoda/usluge. U slučaju ovih kolača koje smo pravili, to su naši gosti. Dobro, verovatno bismo i mi izvršili „kontrolu kvaliteta“ te poslastice.

 76

Sjajno, to je ono što smo hteli… sad nam je sve jasno- ko, šta, zašto… sad ćemo napraviti i proces, pa ćemo znati i kako.

Možda su za ovakav proces suvišne reči, pa ćemo to predstaviti ilustrovanim procesom. Jasno i logično, zar ne? Posebno, ne možemo da pogrešimo ili propustimo nešto.

21

Ovaj SIPOC je zaista sjajan… sad kad znam šta je, lakše nam je i da pravimo kolače… i još lakše da uživamo u njima.

 Sladite se, procesi su vrlo ukusni. SIPOC.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s