2-1 Svi pričaju o procesima… ali, šta je to i čemu služi?

Stalno slušate o tome kako je potrebno da se uspostave procesi… u Vašoj kompaniji, različitim institucijama, državnoj upravi, javnim preduzećima… Svi pričaju o njima, a pitaju se šta je to, i čemu to služi. Pitaju se šta bi radili sa njima, sve i da ih imaju.

Svako već ima neke procese u svom životu, pa i ako ih nije svestan. Za neke stvari ih ima, možda i nisu najbolji, ali radi po njima. Za neke druge ih uopšte i nema. Ako ih ima, kakvi god da su, sigurno mu je lakše.

Procesi su neka vrsta algoritma, smernica za postupanje u poslovnim aktivnostima. Drugim rečima, oni nam tačno definišu šta da radimo i kojim redosledom, odnosno šta uradimo u situaciji kada postoji neka dilema ili više mogućnosti.

untitled

Setite se samo koliko na poslu imate situacija koje dovode do bespotrebnog troška, gubljenja vremena, propuštanja poslovnih prilika, neostvarenja planova, raznih sukoba među zaposlenima i sa klijentima… Čekate, imate dilemu, ne znate šta su mogućnosti i šta da uradite u nekom slučaju… onda morate da zovete nekoga od pretpostavljenih, da se konsultujete, da proverite da li nešto smete da uradite ili ne…

Sve to Vam ne treba, zar ne?

Zamislite samo prijavljivanje za posao na sajtu neke kompanije. Pa, i to je proces. Ako imate formiran nalog, možete odmah da pošaljete svoj CV, i sistem će prihvatiti. Ako ne, moraćete da kreirate nalog, potvrdite ga u poruci koja Vam je poslata na e-mail, pa tek onda da preko formiranog naloga pristupite i pošaljete CV. Sam sistem, kao što vidite, takođe ima definisane procese: ako ima nalog, pusti ga da popuni obrazac i pošalje CV; ako nema, vrati ga da se registruje. Takvi sistemi često imaju i podprocese, koji Vas teraju da popunite sve obavezne podatke.

Ako je na početnoj stranici objašnjen ili nacrtan proces, biće Vam mnogo lakše, nećete gubiti vreme i živce. Ukoliko Vam je jasno koji korak treba da pređete da biste došli na sledeći, biće Vam mnogo lakše. Zato Vam je lakše i bolje da sledite proces, jer ćete tako najlakše i najbrže izvršiti prijavljivanje i slanje CV-ja, i u isto vreme ostvariti cilj.

      process map   11

Šta ste dobili time?

Uštedeli vreme, novac, poštedeli sebe nerviranja, ostvarili ciljeve koje ste želeli, niste propustili neke poslovne šanse, zadržali pozicije koje ste imali, popravili svoj rejting, tačno uvek znate ko i šta radi, šta je sledeći korak… Dovoljno, zar ne?

Nikuda bez procesa.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s